Zorgprogramma Osteoporose en fractuurpreventie

Fractuurpreventie spreekuur

Met het ouder worden neemt het risico op een botbreuk toe. Vooral als er sprake is van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd.

Osteoporose komt veel voor. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen boven de 50 jaar osteoporose. Vrouwen na de overgang en mannen ouder dan 50 jaar die al eens een botbreuk hebben opgelopen, hebben een verhoogde kans op een nieuwe breuk. Osteoporose wordt vaak pas ontdekt na een botbreuk.

Osteoporose is een aandoening die goed behandeld kan worden. Met behulp van adviezen voor voeding, bewegen, leefstijl en medicatie kan de botsterkte weer toenemen.

Daarom zijn we binnen onze huisartsenpraktijk gestart met een speciaal spreekuur voor patiënten met een verhoogd risico op botontkalking, het fractuurpreventie spreekuur.

Het speciale spreekuur wordt uitgevoerd door de praktijkverpleegkundige in nauwe samenwerking met de huisarts. Patiënten waarvan zij hebben ingeschat dat het verstandig is een risico inventarisatie te doen, ontvangen hiervoor in de komende maanden een oproep.Comments are closed.